pátek 28. října 2011

Kupovat počítačové hry? Nebo raději stahovat?

Dnešní článek bude o vcelku dost omílaném tématu, a to o koupi nebo o stáhnutí dané hry. Již v prvopočátcích lidstva měl člověk vždy dvě možnosti jak získat něco, co by chtěl. Od starověku přes středověk až po dnešní dobu (zatím) konče. Koupit si, nebo krást. U her toto není vyjímkou. Akorát že neokrádáte přímo dotyčného prodávajícího, ale celou firmu, protože stahujete z internetu. Naopak, když kupujete, nejenže aktivně podpoříte dotyčnou společnost ve tvorbě pokračování nebo dalších her, ale hlavně, je to legálně. Rozložím to do dvou odstavců, kupovat, či stahovat?


Legání zakoupení softwaru

Ono je dneska bohužel vše o penezích, o velkých penězích. V byznysu počítačových her to platí dvojnásob. A proto se prodejci po nějakym tom pátku snaží na jednu stranu vydělat, ale na druhou zase hráče přilákat ke koupi. To je asi to nejtěžší. Na internetových obchodech jsou akce 1+1 zdarma, nebo limotované edice za cenu běžné plus nejmenovaně bonusů, které při koupi hry dostanete. Jak hmotných, tak i nehmotných, přímo ve hře. To bych definoval jako první výhodu koupě, ta další je už jen dobrý pocit podpoření vývojářského studia. Jsou to taky lidé, nedělají to pro zábavu, je to jejich práce. Dále když si hru koupíte, je možno si u některých her dále stahovat již zdarma nebo za poplatek obsah do hry, ale také hlavně, budete mít přístup k podpoře se hrou kde vám pomůžou vyřešit všelijaké problémy. Cena... To je jediný důvod, proč se děje co se děje (ilegální stahování her ovšem). Ta se na našem trhu pohybuje okolo 999 Kč, což se shoduje s cenami v zahraničí (obvykle 49,99 USD např. v USA). Jen ještě podotknu, že zisk některých výdělků může být až gigantická 1 miliarda (!) dollarů, což už je fakt dost. Dost na to, aby vývojáři věděli co si s penězma počít. Například tvorba dalších her, renovace studia (techniky), zaplacení pracantů... je toho více, ale tady je pár základních věcí.

Ilegální stáhnutí softwaru

No ne, dostáváme se k mé neoblíbené pasáži v tomto článku... Tak dobře, jdeme na to. Krádež zeleniny, krádež vody, krádež bot, to vše je stejné, jako třeba dneska bohužel tak populární stahování her. Populární jen z toho důvodu, že se za stáhnutí nic neplatí, krom nějakých webovek, kde si zaplatíte poplatek za stáhnutí určitého počtu GB. Humus. Ano, neskrývám to, nemám ani proč. Jsem velký odpůrce stahování her, protože tím neokrádáte jediného člověka, ale třeba taky 500 lidí, celou firmu (jak jsem již psal). Ty lidi jsou taky lidi, kteří musí pracovat aby mohli jíst, bydlet, kupovat si nové věci. A právě někdo jako třeba vcelku dost lidí je okrade. He, firma zkrachuje většinou ještě s velkým dluhem a doživotní bankrot je na světě.


Nechci tu někomu namlouvat, že když už hry stahuje, tak ať se jde ukřižovat společně s ostatníma, ale ať se aspoň zamyslí, co to vlastně dělá. Na závěr bych chtěl ještě napsat, že za poslední 4 roky si hry jen kupuji. Spíš mezi důvody patří například pohledná, někdy dobře zpracovaná krabička, vůně "baketu", některé vcelku i povedené dárky jako třeba řetízek nebo zdarma in-game obsah.

Volba je na vás!

Žádné komentáře:

Okomentovat