pondělí 28. listopadu 2011

Ezio Auditore - Cesta ostří a krve

Upozornění vol.1: Pokud čekáte objektivní, nebo vůbec článek něco na způsob vyšších zájmů, pro tentokrát zde nehledejte. Tento souhrn neboli dějová linka je zasvěcena kompletně italskému šlechtici, mistrovi assassinského umění Eziu Auditoremu. Ti kdo tento příběh znají ze série Assassins Creed, nebo si chtějí přečíst zajímavý příběh o muži, který celý svůj život zasvětil právě assassínům, čtěte dál. :)


To bývávaly časy!

Příběh Ezia s příjmením Auditore zvaného da Firenze (z Florencie) začíná právě a tak nepředvídaně právě ve Florencii, bohatém městě na severu Itálie. Konkrétní datum 1459 n. l., příběh sice začíná, ale pravé grády s otočkou o 360 stupňů začíná někde okolo roku 1476, kdy si sedmnáctiletý Ezio žil život všudezvaného "playboye" nebo také "italského hřebce", který kromě zásilkové práce pro otce, nedělal téměř nic (když opomeneme balení Christini Vespucci samozřejmě).

Mladý a nevinný ve Florencii

Zpátky k roku 1476. Rodina Auditore je známá svými investicemi v bankovnictví, i vlastnictvím některých bank, a také samozřejmě, i jednou takovou utilitkou - hlava rodina tedy otec Ezia Giovani je assassin. A právě tady se otevírá souboj dvou frakcí, které mají působení dodnes, i když v jiném stylu. Assassini a Templáři. Jejich, dala by se řici, první otevřená válka byla již za křižáckých tažení ve Sváté Zemi. Zde však započne také, ale jiným způsobem. Jelikož o Giovanim se už něco ví, že je assassin a má i nejspíš takové předky, tak právě Templáři po něm půjdou, heh, vlastně po celé jeho rodině. Což se jim také podaří, jednoho krásného dne roku 1476 z ničeho nic uvězní celou jeho rodinu, krom matky a sestry, a dalšího dne Eziova otce a dva bratry veřejně odsoudí a popraví. Ještě když byl otec naživu, řekl Eziovi o jeho tajné pracovně, ve které má nějaké věci které by chtěl Eziovi dát. Ano, je to assassínský oblek. Tím se "oficiálně" stává Ezio assasinem, který prahne po pomstě, a hledá odpovědi co, jak a proč vůbec znenadání jeho rodinu takovýmto způsobem popravili.

"Těžké začátky" - Ezio stále ve Florencii

Jdeme dál

Pár let uplnynulo a Ezio postupně odkrývá konspiraci proti jeho rodině a dokonce celé Itálii - Florencie, Benátky, San Gimignano... A samozřejmě má svojí ustálenou "základnu", která je vesnice nebo spíše město Monteriggioni, kde žije jeho strýc Mario (také assassin, zasvětí Ezia hlouběji do assassinského umění) a jeho matka Maria a sestra Claudia. Od Maria zjistí, že jeho otec pátral celý život po takzvaném Jablku Ráje, které je ukryto kdesi v Itálii. Nejen Ezio, ale i Templáři, protože Jablko skrývá prastaré vědění assassinů a neomezenou moc.

Ezio kdesi v Benátkách


Není však sám, krom podpory strýce, sestry a matky, Eziovi také pomáhá světoznámý Leonardo Da Vinci, který mu obstarává novou výzbroj a všemožné vychytávky, aby když už ten život assassína, byl o něco lehčí. Ezio později zjistí, že jeho pravý nepřítel je Juan Borgia, ze stejnojmenného rodu a také, nejspíš vůdce Templářů, který se i přes veškerý odpor a snahu Ezia a jeho přátel dostal až k pozici papeže - tedy k neomezené moci jak politické, tak vojenské. Papež mezitím svolal válečnou poradu, o vyhlazení centra assassinů Monteriggioni. Stalo se tak roku 1499, kdy před město Monteriggioni jen s domobranou oblehla celá papežská armáda. Město bylo těžce poškozeno, a samotný strýc Mario zabit. Maria s Claudií se přesunuli do Říma, kde i dosavadně zůstali (co vím podle informací z posledně vydaného dílu).

Ezio a bratrstvo v Římě

Jde do tuhého

Ezio se tedy jako zralí třicátník vypravý do Říma, kde moc Borgiů sídlí a taktéž si uvědomuje, že na tohle tentokrát sám nestačí. Zpustošené město, všude těžkooděná stráž, zkorumpovaný senát a žádná pomoc... A tady přichází nespokojení občané města, kteří by se rádi stali členy Assassínského cechu. A tak se i tak stane, Ezio už má kolem sebe dost sil, aby mohl poslední baštu Templářů v Itálii vyrvat ze země i s kořeny.

Jedna z mnoha Eziových známostí... tedy mohla být, kdyby Ezio neměl jiný vkus

Po několika letech je následně Řím očištěn a nově zbudován z kapsy Assassínů, nový politici dělají svoji práci, a tak otec Juan Borgia a syn Cesare Borgia, nemají v zemi co dělat. Po nečekané hádce v Římě v Andělském hradu Juan umírá na následky otrávení Cesarem, je Cesare uvězněn papežskými vojky nově zvoleného papeže. Vypadá to, že už konečně zavládl mír a pokoj, Jablko vlastní Ezio a jeho bratrstvo a Cesare je pod zámkem. Však "zlo" nikdy nespíš jak známe z pohádek, a Cesare utíká z Itálie do domovského Španělska, kde se k němu přidá početné vojsko na obsazení celého Španělska.

Obléhání Viany - 1507

Ezio slyšel dost, vydal se tedy k Vianě, který byla současně pod obležením Cesareho vojsk, a Cesareho jednou pro vždy umlčel svojí čepelí. Tím se završila Eziova cesta v Itálii.

Odpovědi

Tím však Eziův příběh nekončí. Po několika letech konkrétně v roce 1511 se v Ottomanské říši konkrétně v Konstantinopoli zvedl počet templářů na metr čtverečný. To ale není hlavní Eziův důvod proč do Instanbulu, jeho hlavní úkol je prozkoumat pevnost Assassinů - Masyaf, která je nyní celá pod dohledem "templářů" (turečtí vojáci nevědíc, že slouží vyššímu cíli) a odkrýt celé tajemství assassinů jednou pro vždy. V cestě budou Eziovi stát nový nepřátelé, ale také pozná nové spojence a dostane se mu i nových vychytávek, které Konstantinopol skrývá.

Již padesátidvouletý Ezio konečně stojí před Masyafem


Poslední díl této trilogie počítačové hry (schválně jsem celou dobu nepopsal co to vlastně je zač) s názvem Revelations vychází již ode dneška za tři dny, a já se osobně moc těším na uzavření Eziova příběhu. Ještě dodávám, že pro úplné uzavření Eziova příběhu by měl sloužit krátký animovaný filmeček Embers, kdy má být Eziovi něco okolo šedesáti let. Takže nezbývá než čekat na 1. prosince, kdy se hra začně prodávat a hru si náležitě užít. :)

Upozornění vol.2: Tento splácaný článek nemá nic společného s oficiální reklamní kampaní vývojářského studia nebo distributora.