středa 9. března 2011

AC/DC § Airbourne

A hádejte kdo je zpět ? He ? He ? He ?! Je tu takové ticho...no, při té příležitosti napíšu článek, tentokrát o dvou stylem velice podobných skupinách - legendy AC/DC a "nováčky" v tomto oboru Airbourne.
Abych tu nepsal do černé díry ( což stejně píšu ), tak si je pěkně hezky představme. Proč zrovna tyto dvě kapely ? No protože hrají dnes nefalšovaný a bohužel už moc hraný rock"N"roll a místy i hard rock.
Tak jo, první tu máme podle stáří ( bez urážky a s tou největší úctou ) AC/DC.
Skupina založená Angusem a Malcolmem Youngem roku 1973 v Austrálii. Nebudu zde psát podrobnou historii, ale přece jen napíšu, dá se říct i někdy klíčové milníky kapely. Rok 1973 až 1974 - léta vokalisty Dave Evanse, mimoto kapela prostřídala řadu basáků i bubeníků, nebylo totiž lehké najít tu správnou kombinaci pro rytmickou sekci. Rok 1975 až rok 1980 - éra Bona Scotta, podle mě jednoho z nejlepších rockových vokalistů, který zapálil rockový plamen v nejednom z nás. AC/DC v těch letech nahráli hity jako Jailbreak, Whole Lotta Rosie, TNT, Let There Be Rock a také jeden z nejlepších klenotů hudební historie - Highway To Hell. Přichází rána, Bon Scott nalezen mrtev v ranních hodinách 18. února 1980 v kamarádově autě v Londýně. AC/DC mnohokrát zvažovali jestli pokračovat...jak ho po tom úspěchu nahradí, nebo jestli to zabalit. Bylo tu mnoho alternativ, ale ta nejlepší a hlavně ta, která to po Bonovi prostě zvedne a díky ní se kapela vrátí s řevem po pomstě zpátky - Brian Johnson, dříve zpěvák glam-rockové kapely Geordie, zpívá s kapelou od roku 1980 až do ted, Zpátky v Černém. ( Back In Black )
Toto album je jedno z nejlépe prodávaných placek v dnešní době. Obavy, jestli je Brian správnou volbou byly rozptýleny dunícím zvonem v Hell"s Bell"s pak dále songy "Back In Black", "You Shook Me All Night Long" nebo také moje oblíbená, někoho mi připomínající "Let Me Put My Love Into You". Když se osmdesátá léta rozbíhala, přicházeli na tu pravou rockovou scénu mimo AC/DC třeba Iron Maiden nebo Motley Crue. Nezapomínejme i na "konkurenci"...heh :D. Desek nahraných v osmdesátkách bylo opravdu dost, moje nejoblíbenější jsou - Back In Black ( píšu platinovým písmem jestli nevidíte ), For Those About To Rock, Fly On The Wall, Who Made Who a Blow Up Your Video, takže skoro všechny. Ona tyto léta byla také nejaktivnějším obdobím kapely. Typický ohoz Johnsona byl - natáhlé světlé rifle nad pas, těsné, jakbysmet ( zde jsem nevěděl co za slovo použít ), černé tričko nebo tílko, a hlavně - riflová vestička...co zde chybí ? Bekovka! Ano! Většinou také riflová. Ještě podotknu, že v roce 1986 byl vydán klip k "You Shook Me All Night Long", který byl a je podle mě geniálně natočen. Brian, jakožto jdoucí na "návštěvu" ke své vytoužené dívčině, cestou ho pronásledující jeho "kamarádi" ( školní uniforma, no hádejte )...zastavujíc se nejen v drogérii aby koupil nějaké dobré pití a také, no, věcičku na onen večer, nebo noc ? Kdo ví. Děvče samo doma, už se připravuje na nášup hard rocku do jejího éteru ( pomocí make-upu) a později Brian zpívajíc na "plnou" refrém You Shook Me All Night Long. Geniální. Jo, to už jsem psal.
Dokonce mi to někoho připomíná, no, podobná scénka by se mohla stát, já jakožto v úloze Briana a dívka jakožto...
No, jakmile začali devadesátky, AC/DC nastoupili s divokými riffy přímo do roku 1990 s plackou Razors Edge - kde je jedna z jejich nejlepších písniček "Thunderstruck". Jdeme dál, v této dekádě ještě vyšla live deska a album Ballbreaker. Rok 2000. AC/DC už poněkud vysloužilci "za středním věkem". Album Stiff Upper Lip znovu připomíná světu, že tito kluci ve školních uniformách s texty plnými dvojsmyslů se chystají drancovat hudební pole i v 21. století. Osm let čekání...osm let...a píše se rok 2008 a je tu album Black Ice, které je také jejich zatim poslední album v jejich diskografii. Momentálně ( píše se rok 2011) chystají živou desku Live At Liver Plate, ve které najdeme klipy písniček nahrané při vystoupeních v Argentině. Bohatá "historie" že ?
Ano, souhlasím...proč to ticho zase ? :D
Airbourne - jelikož tu neni už moc času, trošku to víc shrnu. ( ne! neházim je do šrotu! )
Kapela začínající v roce 2003 ( mimochodem období, kdy AC/DC nejsou moc aktivní ), o rok později přícházejí s deskou Ready To Rock a zpuští "turné" po festivalech v Austrálii.
Píše se rok 2006 a zpět do studia - vychází album Runnin" Wild s titulní stejnomenou skladbou, která je absolutně nářez...řekněme, že se ubrali tím směrem, kterej by tu v budoucnu chyběl. Ano, rock"N"roll místy pasáže jako v Maidenech. Rok 2010 je na světě album No Guts. No Glory.
Album, které prolomilo ledy všech kontinentů po celém světě. Song "Blond, Bad And Beautiful" to je opravdu nážez - back in 80"s biatch!
Momentálně koncertují "kde se dá", a jeden z jejich koncertů je zavede do naší vlasti České Republiky.
Uaaahh! Osobně se pokusím na ně dostat.
No, a to by bylo vše...no dobře, proč tyto dvě kapely ?
Airbourne jakoby získali odněkud z nebe nebo z pekla ( smích ) toho pravého rockového ducha jako mají Elektrikáři. Oboum tímto kapelám žehnám tu růžovou rockovou budoucnost a hlavně, spoustu dobré muziky. ( u AC/DC to píšu také, ještě do důchodu nepůjdou )
A to by byl konec článku, pro podrobnější informace stačí "pouze" napsat do svého webového prohlížeče bud - AC/DC nebo Airbourne.
Pokud vyhledáte v jiných jazycích, prásknou vás hned do úsměvu jejich oficiální stránky. ( doporučuji navštívit )
Zde najdete vše - Muzika, kapela, obchod a tak dále, a tak dále...
A také pro inspiraci poslechu sem napíšu několik jejich songů, které by vaší zajímavosti ( smích - :D ) neměli uniknout.

AC/DC
Highway To Hell - http://www.youtube.com/watch?v=fsDpznl8eIs
Back In Black - http://www.youtube.com/watch?v=h44LIiaZhHE
You Shook Me All Night Long
Hell"s Bell"s
Guns For Hire
Fly On The Wall
Shake Your Foundations
Who Made Who
Thunderstruck
Moneytalks
Skies On Fire
Big Jack


Airbourne
Runnin" Wild
Girls In Black
Too Much, Too Young, Too Fast
Blonde, Bad And Beatiful
No Way But The Hard Way
Born To Kill
White Line Fever